Spirulina nie jest do końca lekiem. Jest to suplement diety, który jednak ma właściwości lecznicze. Nie wywołuje natomiast skutków ubocznych, jak czasem zdarza się podczas tradycyjnej chemioterapi.
Właściwości spiruliny od samego początku, gdy tylko udało się ją odkryć, zostały szeroko wykorzystywane na całym świecie. Jej cudowne właściwości doprowadziły do faktu, iż stosuje się ją dziś w przemyśle kosmetycznym oraz jako świetne uzupełnienie diety dla każdego z nas. Nie bez przyczyny nazywana jest „zielonym złotem” czy też „pokarmem przyszłości”.
Skład chemiczny spiruliny jest niezwykle bogaty. Niemal 3/4 – 70% stanowi białko, z którego jesteśmy zbudowani. Węglowodany stanowią zaś 20% masy tej wspaniałej odżywki. Z procentowym udziałem w masie algi wynoszącym około 10 procent występują minerały, a zaraz za nimi kwasy tłuszczowe. Te ostatnie odpowiadają głównie za dostarczanie organizmowi energii.
Stosowanie spiruliny zalecane jest najmłodszym. Dzieci w okresie rozwoju i dorastania potrzebują wielu substancji odżywczych i minerałów, które pomagają budować zdrowy i silny organizm. Poleca się ją również osobom walczącym z nadwagą oraz spożywającym wiele leków.
Zostaw komentarz